Ο υδρατμός, ο μεγαλύτερος αδερφός του διοξειδίου του άνθρακα -αέριο θερμοκηπίου- παίζει σημαντικότατο ρόλο στην εξέλιξη του κλίματος του πλανήτη
Δεν είναι πάντα δυνατό να εξηγηθούν όλα λεπτομερώς σε μια αναφορά, είναι θέμα χώρου και χρόνου. Επομένως, σε αυτό το σημείο θα προσθέσουμε ένα υπόβαθρο.
«Το H₂O, είναι αέριο θερμοκηπίου;» με ρώτησε κάποιος έκπληκτος, όταν σε μια συζήτηση ανέφερα ότι το μεθάνιο (CH₄) διασπάται στην ατμόσφαιρα σε νερό (H₂O) και CO₂ και ότι τα δύο, όπως το CH₄, λειτουργούν ως αέρια θερμοκηπίου.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για υδρατμούς, οι οποιοι είναι το σημαντικότερο αέριο θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα της γης. Η πυκνότητά τους στον αέρα ποικίλλει ευρέως ως μέρος των καιρικών διαδικασιών, αλλά σε παγκόσμιο μέσο όρο, περίπου το δύο τοις εκατό του αέρα είναι υδρατμοί.
Μαζί με το CO₂ διασφαλίζουν ότι μέρος της ακτινοβολίας μακρών κυμάτων από την επιφάνεια της γης και τα χαμηλότερα στρώματα αέρα δεν μπορεί να διαφύγει ανεμπόδιστα στο διάστημα.
Η ακτινοβολία απορροφάται. Όσο πιο αποτελεσματική και πιο κοντά στην επιφάνεια της γης, τόσο μεγαλύτερη είναι η πυκνότητα των αερίων θερμοκηπίου. Αυτό ζεσταίνει την ατμόσφαιρα.
Εάν δεν υπήρχε αυτό το μονωτικό στρώμα, θα είχαμε περίπου 30 βαθμούς Κελσίου λιγότερους στην γη και ο πλανήτης θα ήταν πάγος. Κάτι τέτοιο συνέβη πριν από 600 εκατομμύρια χρόνια στη γη, σε μια εποχή που η ζωή ήταν ακόμη υπανάπτυκτη και ο πλανήτης ήταν μάλλον γυμνός, όταν η βιόσφαιρα δεν ήταν ακόμη σε θέση να προσφέρει ένα ευνοϊκό κλίμα γι' αυτήν.
Αυτό προφανώς διήρκησε μερικές δεκάδες εκατομμύρια χρόνια. Εκείνη την εποχή, ο παγετώνας σήμαινε πιθανώς ότι δεν έβρεχε σχεδόν καθόλου και ότι δεν μπορούσε να εξαχθεί CO₂ υπό τις καιρικές συνθήκες, οι οποίες ήταν πολύ αργές για τα ανθρώπινα μέτρα.
Ωστόσο, δεδομένου ότι τροφοδοτείται συνεχώς από τα ηφαίστεια, συσσωρεύτηκε στον αέρα - πιθανώς πολύ πιο πάνω από το σημερινό επίπεδο - και τελικά έλιωσε τον πάγο.
Η γη πρέπει να ήταν ένα σούπερ θερμοκήπιο εκείνη την εποχή, με τροπικές συνθήκες πολύ πέρα ​​από το εύρος 23 μοιρών νότια και 23 μοιρών βόρεια, που γεωγραφικά ορίζει τις τροπικές περιοχές σήμερα.
Σχόλιο: Τι να πω. προτιμώ 5 βαθμούς περισσότερους από 30 βαθμούς λιγότερους