e -mail, πρόγραμμα περιήγησης, μηχανή αναζήτησης, τα πάντα από την Google, αυτό δεν χρειάζεται. Μπορείς και χωρίς.

Είπες στην γυναίκα σου ότι χθες δούλευες ως αργά, αλλά η Google γνωρίζει ότι είπες ψέματα.
Εδώ και εβδομάδες ανησυχείς για την κόπωση που δεν θέλει να φύγει και τον πόνο στο στήθος όταν ξαπλώνεις στο κρεβάτι το βράδυ, δεν το είπες σε κανέναν, αλλά η Google το γνωρίζει.
Η εταιρεία γνωρίζει τι κάνεις, πού πηγαίνεις, τι σου αρέσει, τι σκέφτεσαι, καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο στην ζωή σου.
Και ξέρει σχεδόν τα πάντα για τους ανθρώπους στη ζωή σου καλύτερα από εσένα.

Πολλοί άνθρωποι, μεταξύ των οποίων κι εγώ- είναι καχύποπτοι όσον αφορά την συλλογή δεδομένων της Google, δημοσιογράφοι και ακτιβιστές προειδοποιούν. Αλλά λίγοι γυρίζουν πραγματικά την πλάτη τους στην εταιρεία. Κάνουν όλες τις ερωτήσεις της ζωής τους στην αναζήτησή της, μεταφέρουν την Google με το smartphone τους όπου κι αν πηγαίνουν. Αναζητούν τις διαδρομές τους στο Google Maps, στέλνουν τα μηνύματά τους με το Gmail και οι εφαρμογές τους δεν προέρχονται μόνο από το Play Store, περιέχουν και ιχνηλάτες που συλλέγουν δεδομένα για την Google. Αυτό δεν είναι κακό μόνο για τους χρήστες, είναι επικίνδυνο και για την κοινωνία, καθώς θα οδηγήσει στην δυστοπία - αργά ή γρήγορα.

Για εμένα η Google δεν ξέρει τόσα πολλά.
Η διαδικασία ξεκίνησε όταν άλλαξα μηχανές αναζήτησης.
Δεν ήθελα να έχω καμία σχέση με την Google. Με λίγα μόνο κλικς, άλλαξα την μηχανή αναζήτησης, πήγα από την Google στην Scroogle. Το όνομα Scroogle ήταν ένας συνδυασμός Google και Charles Dickens.
Η Scroogle λειτουργούσε ως μεσολαβήτρια, προωθούσε τα ερωτήματα αναζήτησης στην Google. Η εταιρεία δεν λάμβανε τα δεδομένα, αλλά οι χρήστες λάμβαναν τα αποτελέσματα αναζήτησης της Google.

Η Scroogle διέκοψε την υπηρεσία της το 2013, αλλά είχα ήδη μεταβεί στην Startpage (πρώην Ixquick), η οποία λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο όπως η Scroogle. Η μηχανή χρηματοδοτείται από διαφημίσεις, αλλά σε αντίθεση με την Google, αυτές εμφανίζονται απλά στον τρέχοντα όρο αναζήτησης χωρίς να συλλέγονται δεδομένα στο παρασκήνιο και χωρίς να δημιουργείται προφίλ.

Το γεγονός ότι η διαφήμιση μπορεί να γίνει με τρόπο φιλικό προς την ιδιωτική ζωή, εκτός από την Startpage το αποδεικνύει και η Duckduckgo, μια μηχανή αναζήτησης που λειτουργεί με την ίδια αρχή, αλλά βασίζεται κυρίως στα αποτελέσματα αναζήτησης από την Bing της Microsoft.
Η Duckduckgo είναι αποθηκευμένη στις ρυθμίσεις των περισσοτέρων προγραμμάτων περιήγησης και μπορεί απλά να προεπιλεχθεί ως standard μηχανή αναζήτησης

Βέβαια δεν χρησιμοποιώ ούτε το smartphone και αρκετές αλλες «ευκολίες» της σύγχρονης ζωής, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία.
Τα παραπάνω αρκούν ως μπούσουλας για όσους θέλουν να αποχωριστούν την "μάνα" Google.