Εάν ο ιδρυτής της WikiLeaks κριθεί ένοχος για τη δημοσίευση απόρρητων πληροφοριών και παραδοθεί στις ΗΠΑ, αυτό θα δημιουργήσει ένα νομικό προηγούμενο που θα τερματίσει εκ των πραγμάτων την αναφορά σε οποιοδήποτε ζήτημα εθνικής ασφάλειας.

Τις τελευταίες ημέρες παρακολούθησα την ακροαματική διαδικασία του αιτήματος των ΗΠΑ για την παράδοση του Τζούλιαν Ασάνζ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ασκήσει έφεση κατά απόφασης βρετανικού δικαστηρίου που απέρριψε το αίτημα τους, αν και όχι επειδή το δικαστήριο έκρινε τον Ασάνζ αθώο, αλλά επειδή ήταν -όπως σημείωσε η δικαστής Βανέσα Μπαράιτσερ τον περασμένο Ιανουάριο- σε επισφαλή ψυχολογική κατάσταση, που θα μπορούσε να τον «οδηγήσει στην αυτοκτονία». Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκτοξεύσει κατηγορίες εναντίον του Ασάνζ, βάσει του νόμου περί κατασκοπείας, για 17 περιπτώσεις και μία απόπειρα εισβολής σε κυβερνητικό υπολογιστή - κατηγορίες που θα μπορούσαν να του φέρουν 175 χρόνια φυλάκιση.

Ο Ασάνζ, προς το παρόν με μακριά άσπρα μαλλιά, εμφανίστηκε στην οθόνη την πρώτη ημέρα της δίκης ως μετάδοση από την αίθουσα τηλεδιάσκεψης της φυλακής Belmarsh της Αυτής Μεγαλειότητας. Φορούσε ένα λευκό πουκάμισο με μια χαλαρή γραβάτα. Έδειχνε αδύνατος και κουρασμένος. Ο Ασάνζ δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο, είπαν οι δικαστές, επειδή είχε λάβει «μεγάλη δόση φαρμάκων». Τη δεύτερη μέρα δεν ήταν καν παρών στην αίθουσα τηλεδιάσκεψης.

Ο Ασάνζ πρόκειται να εκδοθεί στις ΗΠΑ επειδή η WikiLeaks δημοσίευσε αρχεία πολέμου από τον πόλεμο στο Ιράκ τον Οκτώβριο του 2010, στα οποία καταγράφονται πολυάριθμα εγκλήματα πολέμου των ΗΠΑ - συμπεριλαμβανομένων των ηχογραφήσεων της δολοφονίας δύο δημοσιογράφων του Reuters και άλλων 10 άοπλων πολιτών στο βίντεο " Παράπλευρη δολοφονία, στοιχεία βασανιστηρίων ρουτίνας Ιρακινών κρατουμένων, συγκάλυψη δολοφονίας χιλιάδων αμάχων και δολοφονία σχεδόν 700 αμάχων επειδή πλησίασαν πολύ κοντά σε ένα σημείο ελέγχου των ΗΠΑ. Ο Ασάνζ βρίσκεται επίσης στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών για άλλες αποκαλύψεις, ιδίως τη δημοσίευση της συλλογής εγγράφων, που αναφέρεται στη WikiLeaks ως Vault 7, σχετικά με τα εργαλεία χάκερ που χρησιμοποιεί η CIA για να επιτρέψει στην υπηρεσία κατασκοπείας να χακάρει αυτοκίνητα, τηλεοράσεις, να διεισδύει σε προγράμματα περιήγησης και λειτουργικά συστήματα των περισσότερων smartphone καθώς και όλων των γνωστών λειτουργικών συστημάτων, από τα Microsoft Windows έως τα macOS και τα Linux.

Εάν ο Ασάνζ κριθεί ένοχος για δημοσίευση απόρρητων πληροφοριών και εκδοθεί, θα δημιουργηθει προηγούμενο που θα τερματίσει εκ των πραγμάτων την κάλυψη θεμάτων εθνικής ασφάλειας, επιτρέποντας στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να εφαρμόζει ανά πάσα στιγμή τον νόμο περί κατασκοπείας για κάθε δημοσιογράφο που κατέχει και δημοσιεύει απόρρητες πληροφορίες. Αν γίνει δεκτή η έφεση από τις ΗΠΑ, ο Ασάνζ θα δικαστεί ξανά στο Λονδίνο. Η ετυμηγορία για την υπό διαπραγμάτευση έφεση αναμένεται το νωρίτερο τον Ιανουάριο.

Η δίκη του Ασάνζ τον Σεπτέμβριο του 2020 είχε ήδη δείξει οδυνηρά πόσο ευάλωτος έχει γίνει μετά από δώδεκα χρόνια φυλάκισης, συμπεριλαμβανομένων επτά ετών που αναγκάστηκε να ζήσει στην εξορία στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο. Έχει κάνει απόπειρα αυτοκτονίας στο παρελθόν κόβοντας τους καρπούς του. Πάσχει από παραισθήσεις και κατάθλιψη, του χορηγούνται αντικαταθλιπτικά και το αντιψυχωτικό quetiapine. Αφού τον είδαν να βηματίζει το κελί του μέχρι κατάρρευσης, να χαστουκίζει τον εαυτό του και να χτυπά το κεφάλι του στον τοίχο, μεταφέρθηκε στην πτέρυγα του νοσοκομείου της φυλακής Belmarsh όπου έμεινε πολλούς μήνες.

Μια κοινωνία που απαγορεύει να αποκαλύπτεται η αλήθεια, στερεί από τον εαυτό της την δυνατότητα να ζει με δικαιοσύνη. Ο αγώνας για την ελευθερία του Ασάνζ ήταν ανέκαθεν πολύ περισσότερο από μια απλή δίωξη ενός εκδότη. Ο αγώνας για την ελευθερία του Ασάνζ είναι ο πιο σημαντικός αγώνας για την ελευθερία του Τύπου της εποχής μας. Και αν χάσουμε αυτόν τον αγώνα, θα είναι καταστροφικός όχι μόνο για τον Ασάνζ και την οικογένειά του, αλλά για όλους μας.

Σε μια τυραννία, το κράτος δικαίου ανατρέπεται. Ο νόμος γίνεται όργανο αδικίας. Η τυραννία συγκαλύπτει τα εγκλήματά της με μια ψευδή νομιμότητα. Η τυραννία καταχράται τα δικαστήρια για να καλύψει τη δική της εγκληματικότητα. Άνθρωποι όπως ο Ασάνζ που εκθέτουν το έγκλημα στο κοινό είναι επικίνδυνοι για την τυραννία, γιατί χωρίς το πρόσχημα της νομιμότητας, η τυραννία χάνει την αξιοπιστία της και δεν έχει τίποτα πια στο οπλοστάσιό της παρά μόνο φόβο, εξαναγκασμό και βία.

Ο Ασάνζ δεν είναι εγκληματίας. Ο Ασάνζ αποκάλυψε την αλήθεια. Την έσυρε στο φως ξανά και ξανά μέχρι που δεν υπήρχαν άλλα ερωτήματα σχετικά με την ενδημική παρανομία, τη διαφθορά και την υποκρισία της παγκόσμιας άρχουσας ελίτ. Και τώρα πρέπει να πληρώσει.