Την περασμένη εβδομάδα η ελληνική κυβέρνηση άνοιξε τον πρώτο από τους έξι νέους καταυλισμούς για πρόσφυγες στη Σάμο.
Το στρατόπεδο αποτελείται από εκατοντάδες κιβώτια με κλιματισμό, αίθουσες αναψυχής, αθλητικές εγκαταστάσεις και παιδική χαρά, πίσω από τα συρματοπλέγματα του ΝΑΤΟ.
Μέχρι 3.000 άτομα μπορούν να κλειστούν εκεί, προς το παρόν είναι 600.

Το στρατόπεδο χωρίζεται σε περιοχές με χρώματα.
Οι πράσινες μονάδες προορίζονται για αραβόφωνους γενικά, μπλε για τους Αφγανούς, κόκκινες για άτομα αφρικανικής καταγωγής. Μια περιοχή σε μωβ σηματοδοτεί τον σταθμό καραντίνας COVID-19 και υπάρχει επίσης φυλακή απέλασης.
Οι ανακοινώσεις γίνονται μέσω μεγαφώνων.

«Η Ελλάδα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της και προστατεύει τα ευρωπαϊκά σύνορα και τα κοινά μας ιδανικά», δήλωσε ο Μηταράκης, αυτό αναφέρει η γερμανική Deutsche Welle, ενώ ο Σχοινάς, επαίνεσε το στρατόπεδο, καθώς επιτρέπει στους «αιτούντες άσυλο και τους μετανάστες να μένουν εκεί με αξιοπρέπεια»

Το στρατόπεδο περιβάλλεται από πύργους παρακολούθησης και ελέγχου, η πρόσβαση είναι δυνατή μόνο μέσω περιστρεφόμενων θυρών και με έλεγχο ταυτότητας, τσιπ και δακτυλικό αποτύπωμα..
Γύρω από το στρατόπεδο κρέμονται βιντεοκάμερες που αντιδρούν σε κινήσεις και υποτίθεται ότι αναγνωρίζουν την "ύποπτη συμπεριφορά" με τη βοήθεια της "τεχνητής νοημοσύνης".
Μαζί με drones, συστήματα συναγερμού, ανιχνευτές μετάλλων και συσκευές ακτίνων Χ, οι κάμερες σχηματίζουν ένα σύστημα που ονομάζεται "Centaur". Δεν γνωρίζω τι σχέση έχει ο Κένταυρος...

Η πλατφόρμα παρακολούθησης στη Σάμο είναι μέρος του έργου «Εθνική Στρατηγική Μετανάστευσης 2020-2021, Προστασία των Νήσων του Αιγαίου», στο οποίο η κυβέρνηση θέτει προτεραιότητες για την αντιμετώπιση των προσφύγων.
Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν σε ένα νέο κέντρο ελέγχου, το οποίο στεγάζεται στο κτίριο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου στην Αθήνα.
Οι συνδεδεμένες αρχές χρησιμοποιούν την πλατφόρμα "Microsoft 365" για την επικοινωνία και την επεξεργασία των εφαρμογών τους, την οποία το υπουργείο περιγράφει με ενθουσιασμό ως "δημοκρατική".

Η αναζήτηση νέων τεχνολογιών, όπως αυτές που χρησιμοποιούνται τώρα στους καταυλισμούς στα πέντε νησιά της Μεσογείου και στον Έβρο, είναι ευθύνη του κρατικού κέντρου μελετών ασφαλείας ΚΕΜΕΑ, το οποίο συμμετέχει επίσης σε πολλά άλλα ερευνητικά προγράμματα ασφάλειας της ΕΕ. Πολλές από τις εταιρείες που συνεργάζονται θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα στο ετήσιο «Παγκόσμιο Συνέδριο για την Ασφάλεια των Συνόρων» στην Αθήνα. Στο επίκεντρο του συνεδρίου και της εμπορικής έκθεσης είναι τα συστήματα παρακολούθησης συνόρων με «τεχνητή νοημοσύνη» και αντίστοιχα έργα όπως το «ROBORDER» ή το αερόπλοιο της Frontex.

Το στρατόπεδο στη Σάμο χρηματοδοτείται πλήρως από την ΕΕ με περίπου 43 εκατομμύρια ευρώ. Συνολικά, η Επιτροπή πληρώνει 276 εκατομμύρια ευρώ για τα νέα κέντρα στα νησιά. Η επίτροπος της ΕΕ, Johansson και η ελληνική κυβέρνηση υπέγραψαν συμφωνία για τον σκοπό αυτό τον περασμένο Δεκέμβριο, με τα χρήματα να προέρχονται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (AMIF).
Αρχικά, η Επιτροπή επέμενε ότι οι καταυλισμοί πρέπει να είναι ανοιχτοί. Υπήρξε μια διαφωνία εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, αλλά οι Βρυξέλλες καθησυχάστηκαν με την υπόσχεση ότι ορισμένοι από τους κρατούμενους θα επιτρέπεται να εγκαταλείπουν το στρατόπεδο ορισμένες ώρες.

Οι ελληνικές αρχές εξοπλίζουν επίσης άλλα 24 στρατόπεδα στην ηπειρωτική χώρα, με την υποστήριξη της ΕΕ και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ).
Σύμφωνα με την Al Jazeera, το ISF πληρώνει το 75 % των δαπανών τεχνολογίας παρακολούθησης σε 39 στρατόπεδα.
Το περιοδικό Politico αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε πρόσφατα αίτηση για περαιτέρω χρηματοδότηση από την ΕΕ για την κατασκευή φράχτη στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα.

Προκειμένου να εφαρμοστούν τέτοια μέτρα, η κυβέρνηση στην Αθήνα δημιούργησε ένα κουμπαρά για «ειδικά έξοδα». Οι επικριτές μιλούν για ένα «μυστικό ταμείο» του οποίου οι εισροές και εκροές θα έπρεπε επίσης να ελέγχονται από την Επιτροπή, ωστόσο, η Επίτροπος Εσωτερικών Ylva Johansson αποφεύγει τις κοινοβουλευτικές ερωτήσεις.

Περαιτέρω, η κυβέρνηση ζήτησε να μειωθεί το ΦΠΑ στα νησιά Σάμος, Χίος, Κως, Λέρος και Λέσβος κατά 30 τοις εκατό, με ετήσια εξοικονόμηση περίπου 60 εκατομμυρίων ευρώ. Το Eurogroup συμφώνησε με την πρόταση, υποστηρίζοντας ότι έτσι θα κατευνάσει τη λαϊκή αντίδραση όσον αφορά τα στρατόπεδα.