Τώρα που πέρασε το Πάσχα κι η τσέπη άδειασε πρόωρα, ενώ αντίθετα το στομάχι παραγέμισε, είναι η καλύτερη στιγμή για μερικές δοκιμασμένες πρακτικές συμβουλές οικονομίας στη διατροφή. Όλες σχεδόν είναι τσεκαρισμένες και λειτουργούν τέλεια. Το μόνο εμπόδιο για την πραγματοποίησή τους είναι η θέση της μύτης μας, αν δηλαδή την έχουμε ψηλά ή χαμηλά. Καλές δοκιμές και –μύτης επιτρέπουσας- θα με θυμηθείτε: 

-Πετάμε μόνο τα απαραίτητα από χόρτα, φλούδια, κοτσάνια. Κάποια από αυτά που  πετάμε (πχ τα λουλούδια από τα κολοκυθάκια ή τα φύλλα από τα μπρόκολα και τα παντζάρια) είναι απολύτως βρώσιμα και ενίοτε τα μέρη του φυτού με τις καλύτερες θρεπτικές ιδιότητες.

-Αγοράζουμε ποσότητες τροφίμων που θα καταναλώσουμε γρήγορα, προτού χαλάσουν ή μπαγιατέψουν.

-Αποθηκεύουμε περισσεύματα στην κατάψυξη όσο είναι ακόμα φρέσκα. Δεν περιμένουμε πρώτα να μισοχαλάσουν και μετά να τα καταψύξουμε.

-Χωρίζουμε σε μικρές ποσότητες, μαγειρεψιές, και αποθηκεύουμε στο ψυγείο ξεχωριστά.

-Διατηρούμε στην κατάψυξη έτοιμα κομμένα μυρωδικά σε σακουλάκια και μικρά τάπερ, τριμμένο τυρί, ντομάτα τριμμένη φρέσκια ή λίγο τσιγαρισμένη, αγκινάρες, μπάμιες, φασολάκια όλα καθαρισμένα. Όχι όμως αμυλούχα τρόφιμα μαγειρεμένα. Πατάτες, ρύζι και ζυμαρικά δεν συμπεριφέρονται καλά στην κατάψυξη. Τα κρεατικά σε μικρές ποσότητες, κι αν χρειαστεί ξεπαγώνουμε δύο μερίδες.

-Αν έχουμε τη δυνατότητα να καλλιεργήσουμε λαχανικά, καλλιεργούμε αυτά που είναι πιο ακριβά για να τα αγοράσουμε και όχι τα φτηνότερα, αλλά και αυτά που έχουν πιο πολλές πιθανότητες να φυτρώσουν και να καρποφορήσουν και δεν θέλουν ιδιαίτερη φροντίδα, ειδικές συνθήκες και έξοδα περιποίησης. Οι πατάτες πχ, φυτρώνουν ακόμα και πάνω στο κεφάλι μας...

-Αγοράζουμε προϊόντα σε προσφορά μόνο στις ποσότητες που μπορούμε να αποθηκεύσουμε και να καταναλώσουμε πριν χαλάσουν.

-Μεταποιούμε ευπαθή προϊόντα σε άλλα πού διατηρούνται περισσότερο, όπως τουρσιά, μαρμελάδες, παστά.

-Μετατρέπουμε τα χθεσινά περισσεύματα σε ένα καινούριο φαγητό, όπως πίτες τα περισσευούμενα χόρτα, ψαροκροκέτες τα ψάρια, κοτομπουκιές πανέ το κοτόπουλο, πατατοκεφτέδες τις πατάτες, σάλτσες λαχανικών στο μπλέντερ για ζυμαρικά από τα περισσευούμενα λαδερά- πιστέψτε με, είναι πεντανόστιμες - , σάλτσα ντομάτας από την αφάγωτη ντοματοσαλάτα, σπιτικά σουβλάκια τους κεφτέδες ή τις χοιρινές μπριζόλες.

-Σε μπιφτέκια, κεφτεδάκια, γιουβαρλάκια, χρησιμοποιούμε ξερό ψωμί και λαχανικά, ρύζι ή τραχανά για να πληθύνει η ζύμη- έστω και με κάποιο μικρό κόστος στην θρεπτική αξία. Βγαίνουν περισσότερες μερίδες και γίνονται και πιο νόστιμα. Απλά να θυμόμαστε να μην τρώμε με τη φρατζόλα αγκαλιά. ( Μόνο με το Φρατζόλι- εμένα δηλαδή)

-Μπορούμε να φτιάξουμε πολύ νόστιμα και πιο οικονομικά φαγητά μειώνοντας πολύ ή και παραλείποντας εντελώς το κρέας από κλασικές συνταγές, όπως παστίτσιο χωρίς κιμά και φρικασέ μόνο με λαχανικά. Εναλλακτικά, αντικαθιστούμε το κρέας με μανιτάρια ή και σόγια. Αρκετά ζωντανά σφάξαμε το Πάσχα, ώρα να μετανοήσουμε.

-Πολύ οικονομικά υλικά για φαγητά είναι τα αυγά, το ρύζι, τα μακαρόνια, το λάχανο και το μαρούλι, τα μανιτάρια, οι πατάτες και τα κρεμμύδια, τα καρότα, το σέλινο και το μαϊντανό, οι φακές, τα φασόλια, τα κατεψυγμένα ανάμεικτα λαχανικά. Από κρεατικά το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, τα συκωτάκια, τα κεφαλάκια (για τους κανίβαλους), η χοιρινή σπάλα με πέτσα και κόκαλο, κάποια λουκάνικα. Ψαρικά από τη λαϊκή ( Στο τέλος τα βάζουν πάμφθηνα και είναι τα ίδια ψάρια που πουλούσαν από το πρωί).

-Μαζεύουμε χόρτα στην εξοχή αν μπορούμε. Λεμονιές, νεραντζιές υπάρχουν στους δρόμους σε πολλές γειτονιές των πόλεων, όπως και ελιές και άλλα δυστυχή καρποφόρα. Αν μένουμε και παραέξω, λίγο πιο επαρχιακά, ποιός τη χάρη μας. Αποθηκεύουμε σύκα, καρύδια, ελιές και ότι άλλο μπορούμε να μαζέψουμε από μια βόλτα στο χωριό. Αμπελόφυλλα, μούρα, σταφύλια, ρόδια, αμύγδαλα, πορτοκάλια και μανταρίνια υπάρχουν άφθονα και ελεύθερα ακόμα και σε περιοχές πολύ κοντά στις πόλεις. Το μόνο που χρειάζεται είναι να τα ανακαλύψουμε.

-Το μπαγιάτικο ψωμί χρησιμεύει στα μπιφτέκια, τη σκορδαλιά, την ταραμοσαλάτα. Επίσης γίνεται υπέροχο σπιτικό παξιμάδι αν ψηθεί σε χαμηλή φωτιά στο φούρνο. Αν θριματιστεί σε ψίχουλα σε ένα ταψί και το μουσκέψουμε με λίγο λάδι, γάλα και αυγό, γίνεται θεσπέσια βάση για πίτσες, τάρτες κι ότι μας κατέβει στο κεφάλι, αλμυρό ή γλυκό.

-Μερικά χαριτωμένα κοτόπουλα είναι ότι πρέπει για να έχουμε φρέσκα αβγά και -αν βαστάει η καρδιά μας- να τα φάμε όταν μεγαλώσουν αρκετά. Μόνο αν ζούμε σε μονοκατοικία με αυλή βέβαια κι έχουμε φονικά ένστικτα…

-Αντί για αγοραστά γλυκά που κοστίζουν ακριβά και είναι και ανθυγιεινά φτιάχνουμε σπιτικά όπως ρυζόγαλο, κρέμες, χαλβά, ζελέ με φρούτα.

-Από παραγινωμένα φρούτα φτιάχνουμε κομπόστες, γλυκά κουταλιού και μαρμελάδες, από τα κουκούτσια σπιτικά λικέρ. Από κάποια φλούδια χυμούς φρούτων, ξύσμα για γλυκά και αναψυκτικά.

-Για κολατσιό στο σχολείο δίνουμε φρούτα, κουλούρια και τυροπιτάκια σπιτικά, χυμούς και παστέλια, ξηρούς καρπούς, σπιτικό τοστ.

-Για βράδυ μπορούμε να αρκεστούμε σε σαλάτα, ψωμοτύρι, αυγό βραστό, τσάι με ελιές/ χαλβά/παξιμάδι σπιτικό και άλλα πρόχειρα μικρογεύματα. Τελευταία ανακάλυψα το θαύμα που λέγεται καυτή βραστοπατάτα. Όποιοι έχετε προβλήματα με πρήξιμο στα πόδια, κατακράτηση υγρών ή μαραθώνιο βραδινού κατουρήματος δοκιμάστε τη. Όχι μετά από δύο πιτόγυρα, μόνη της. Θα ψέλνετε αλληλούια.

-Μια στο τόσο μια κονσέρβα μπορεί να δώσει τη λύση στο τραπέζι, όχι όμως να γίνει συνήθεια. Με συνοδεία σαλάτας, ζυμαρικών, πατάτας ή ρυζιού, μπορεί να γίνει ένα καλό φαγητό για όλη την οικογένεια.

-Το σπιτικό ψωμί κοστίζει σχεδόν το μισό από το αγοραστό, αλλά συμφέρει μόνο αν το τρώμε με μέτρο. Όχι ένα καρβέλι στην καθισιά επειδή είναι ζεστό και νόστιμο!

-Μετά τη βροχή μαζεύουμε σαλιγκάρια. Αν τα ταΐσουμε αλεύρι μια δυο μέρες να καθαρίσουν τρώγονται άνετα. (Για γερά νεύρα, κι αυτό).

 -Φτιάχνουμε σπιτικό τραχανά και χυλοπίτες κάθε καλοκαίρι για όλο το χρόνο. Συνταγές υπάρχουν παντού, απλά προσέχουμε να μην υπάρχουν έντομα στο δωμάτιο που τα στεγνώνουμε. Αν μάθουμε πώς γίνεται φτιάχνουμε και πλιγούρι. Γίνεται και στο φούρνο, όλες τις εποχές, για πιο μικρή ποσότητα (δεν το χω δοκιμάσει, είναι αλήθεια).

-Μαθαίνουμε να φτιάχνουμε αλαντικά, παστό χοιρινό και τσιγαρίδες. Και φρέσκο τυρί, άμα λάχει.

-Αν βρούμε στη λαϊκή ψάρια σε χαμηλή τιμή τα παίρνουμε και φτιάχνουμε αλίπαστα.

- Υπάρχει εποχή που τα καλαμπόκια είναι πάμφθηνα. Αν τα καθαρίσουμε και τα αποξηράνουμε στον ήλιο θα έχουμε να φτιάχνουμε ποπ- κορν για μήνες.

-Παραγγέλνουμε λαχανικά από τον «κουμπάρο» που πουλάει χονδρική, μας τα φέρνει σπίτι και βάζει και κάτι τις  παραπάνω. Όλοι πρέπει να έχουμε έναν αγρότη, έναν κτηνοτρόφο κι έναν ψαρά στις επαφές μας. It 's the new sexy. 

-Μαθαίνουμε να αποξηραίνουμε φρούτα και λαχανικά που μπορούμε να βρούμε σε αφθονία και με μικρό κόστος κάποιες εποχές του χρόνου.

-Αποξηραίνουμε επίσης μαϊντανό, σέλινο, δυόσμο και βασιλικό, ρίγανη και χαμομήλι.

-Πολύ οικονομικό και υγιεινό είναι το Κουάκερ, ωμό ή μαγειρεμένο, γλυκό ή αλμυρό, σε γάλα, σε χυμό, σε νερό. Επίσης κορν φλέικς και μούσλι, είναι χορταστικά, οικονομικά και αρκετά  υγιεινά.

-Καθιερώνουμε το μπλέντερ για ετοιμασία σούπερ χυμών από φρέσκα φρούτα και λαχανικά, κυρίως για πρωινό, ακόμα και για το παιδί πριν πάει στο σχολείο. Τα κάνουμε και γρανίτες για τις πολλές ζέστες.

-Εντέλει, αποξηραίνουμε και το σκατό μας και το κάνουμε παξιμάδι...


Κι αν όλα αυτά δεν πετύχουν για να μειωθεί το κόστος διατροφής, ε τότε  μπορούμε να ιδρύσουμε έναν φιλανθρωπικό σύλλογο για να κάνουμε αγαθοεργίες υπέρ του εαυτού μας...


Τ.Η.