Ένα από τα καθιερωμένα φαγητά που φτιάχναμε τακτικά κάθε χειμώνα στο πατρικό μου, ήταν τα γιουβαρλάκια. Το αυγολέμονο ήταν κάτι που ποτέ δε χρησιμοποιούσαμε στο σπίτι, μάλιστα όπου ήταν απαραίτητο το αντικαθιστούσαμε με χτυπημένο λαδολέμονο ωμό, οπότε τα γιουβαρλακάκια μας ήταν ανέκαθεν κοκκινιστά. Καθίστε το λοιπόν να σας πω την συνταγή, να τη φτιάξετε κι εσείς και να με θυμηθείτε...
Για να ετοιμάσετε 8 πιάτα, τουτέστιν να καλοφάει μια τετραμελής οικογένεια μεσημέρι και βράδυ, πάρτε 800 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο άπαχο, όχι λάπα που είναι για μπιφτέκια. Σε ένα λεκανάκι βάλτε τον κιμά, ένα ποτηράκι του κρασιού ρύζι γλασέ (150 μιλιγκράμ περίπου), μαϊντανό ψιλοκομμένο (ένα ματσάκι με πάχος όσο ένα δάχτυλο), ένα μεγάλο κρεμμύδι χοντροτριμμένο στον τρίφτη και στραγγισμένο, λίγη σκόνη κανελογαρύφαλο, αλάτι και πιπέρι. Η μαμά μου έβαζε και μια πρέζα μοσχοκάρυδο, κι έδινε πολύ ιδιαίτερη γεύση στο φαγητό. Προσθέστε στον κιμά λίγο ξύδι και λίγο ελαιόλαδο για να αποκτήσει ελαστικότητα και υγρασία. Ζυμώνουμε καλά, να γίνει το μείγμα εύπλαστο και ομοιογενές και πλάθουμε μπαλάκια σαν χοντρουλά κεράσια ή μικρά μούσμουλα. Θέλει υπομονή, γιατί θα βγούνε 80 και βάλε κομμάτια.
Σε μια πλατιά και ψηλή κατσαρόλα βάζουμε άφθονο νερό (πάνω από τη μέση), διαλύουμε δυο κουταλιές συμπυκνωμένο πελτέ ντομάτα, αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε σε δυνατή φωτιά. Αν βρείτε στην αγορά ντομάτες για σάλτσα χρησιμοποιείστε τις, η μητέρα μου τις έλιωνε στο μύλο των λαχανικών και τις έβαζε στο νερό αντί για τον πελτέ. Όταν το ζουμί της σούπας μας βράσει, χαμηλώνουμε λίγο τη θερμοκρασία για να μην έχουμε ατυχήματα και ρίχνουμε με προσοχή στην κατσαρόλα τα γιουβαρλάκια - χρησιμοποιείστε καλύτερα κουτάλι-. Ανάλογα την εστία σας και τα γούστα σας θα χρειαστούν από 30 έως και 60 λεπτά για να γίνει το φαγητό. Φροντίστε να μείνει έως το τέλος ζουμερό, αλλά όχι νερουλό. Το ρύζι που θα βγει από τα γιουβαρλάκια θα δέσει το ζωμό όμορφα, αν όχι προσθέστε προς το τέλος μια κουταλιά της σούπας ρύζι επιπλέον. Το λάδι επίσης μπαίνει λίγα λεπτά πριν σβήσουμε τη φωτιά. Αφήνουμε το φαγητό να ξεκουραστεί στην κατσαρόλα μισή ώρα πριν σερβίρουμε. Η μαγεία είναι πως ασχέτως του κρύου, θα παραμείνει ζεστό για αρκετές ώρες επειδή είναι σούπα, και επιπλέον θα μπορείτε εύκολα να το ξαναζεστάνετε το βράδυ για να το φάτε καυτό! Καλά μαγειρέματα, παιδιά...
Τριανταφυλλιά Ηλιοπούλου
0 Σχόλια