
Καιρό ήθελα να γράψω αυτή τη συνταγή όπως και πολλές άλλες. Είναι όπως τα φτιάχνω εγώ, δεν είμαι μάγειρας, αλλά ότι φτιάχνω είναι νόστιμο μου λένε. Βάζω εδώ μόνο τις βασικές αναλογίες, αυτές που θεωρώ απαραίτητες για να μην γίνει καταστροφή. Καλό είναι να το δοκιμάσετε πρώτα μόνοι σας πριν το σερβίρετε και σας βλαστημάνε. Εμένα μπορείτε να με βλαστημάτε ελεύθερα. Έχω ανοσία.
Πιπεριές Φλωρίνης γεμιστές με τυριά,
καπνιστό χοιρινό και μυρωδικά.
ΥΛΙΚΑ για 4 άτομα που τρώνε πολύ, ή για 8 κυριλέ:
8 πιπεριές Φλωρίνης μεγάλες
400 περίπου γραμ.κατίκι Δομοκού
8 μπαστουνάκια σε μέγεθος δαχτύλου μετσοβόνε
100 γραμ. καπνιστό χοιρινό ψιλοκομμένο
αλάτι
1/2 κουταλιά του γλυκού πάπρικα,
βασιλικό
μπούκοβο
1 μικρό κρεμμυδάκι
1 κουταλιά της σούπας λάδι
οδοντογλυφίδες
1/2 λίτρο τσίπουρο (χωρίς γλυκάνισο, δεν σηκώνει μαλακίες η συνταγή).
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Πλένουμε καλά τις πιπεριές και κόβουμε τα καπάκια, δεν τα πετάμε, αφαιρούμε τα σπόρια. Τις περνάμε μία μία από το γκαζάκι να αρχίσει να ζαρώνει η φλούδα, κατόπιν σε τηγάνι που σκεπάζουμε τις ψήνουμε σε μέτρια φωτιά 3-5 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει η σάρκα. Τις αποσύρουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν. Στο μεταξύ φτιάχνουμε το μείγμα της γέμισης. Στο κατίκι ρίχνουμε το αλάτι το λάδι και τα μυρωδικά, περισσότερο πάπρικα (1 κουτ. γλυκού) λιγότερο βασιλικό και μπούκοβο (στη μύτη του κουταλιού).
Ανακατεύουμε καλά να ενωθούν τα υλικά. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι .
Το καπνιστό χοιρινό το έχουμε ψιλοκόψει και τα σοτάρουμε να ροδίσουν, στη συνέχεια τα προσθέτουμε κι αυτά. Συνεχίζουμε μέχρι να ενσωματωθεί στο μείγμα.
Γεμίζουμε τις πιπεριές τόσο όσο να μείνει χώρος για να χώσουμε το δαχτυλοειδές μπαστουνάκι μετσοβόνε στο κέντρο κάθε πιπεριάς.
Κλείνουμε με τα καπάκια, στερεώνοντας το καθένα με 2 οδοντογλυφίδες να πιάσει. Τυλίγουμε τις πιπεριές με αλουμινόχαρτο όλες μαζί και σε ταψάκι τις ψήνουμε στο φούρνο για 25-30 λεπτά στους 180 βαθμούς. Το τελευταίο 5λεπτο ξεσκεπάζουμε τις πιπεριές από το αλουμινόχαρτο να ροδίσουν. Αφού σβήσουμε το φούρνο τις αφήνουμε άλλα 5- 10 λεπτά. Είναι έτοιμες. Το ζουμί το στραγγίζουμε και το κρατάμε, είναι πολύ νόστιμο.
Θα παρατηρήσατε ότι ανέφερα στα υλικά και 1/2 λίτρο τσίπουρο. Αυτό είναι για να πιείτε με τη παρέα σας.
Μανόλης Κωνσταντάκης
(Η φωτογραφία είναι από το γκουγκλ γιατί σπάνια θυμάμαι να βγάλω φωτογραφία αυτά που μαγειρεύω πριν τα φάω)





0 Σχόλια