Πρασόπιτα μερακλίδικη για δύο μάγειρες. Γιατί για δύο, θα μου πείτε κι όχι για έναν; ή για τρεις; Να σας πω. Με έναν θα πάρει μισή μέρα να τη φτιάξει, πράγμα αντιπαραγωγικό. Με τρεις θα γίνει σύρραξη και θα έχουν απώλειες, πράγμα εξίσου αντιπαραγωγικό. Οπότε, πάρτε αγκαζέ τη μαμά, τον αδερφό, την κολλητή, το σύζυγο, την φιλενάδα σας ή όποιον συνεργάζεστε καλά και κάντε τη δοκιμή. Προσοχή. Απαγορεύεται να είναι παρόντες κατά την εκτέλεση της συνταγής γκρινιάρες πεθερές, κακές συμπεθέρες, ζηλιάρες νύφες, κακομαθημένα μπακούρια τριτοξάδερφα, πικρόχολες φιλενάδες και ξερόλες γείτονες.

Τα υλικά που χρησιμοποιήσαμε εμείς ήταν τα εξής:
5 πράσα
5 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 ξερό κρεμμύδι
100 ml περίπου καλό ελαιόλαδο
500 γρ. τυρί φέτα
250 γρ. κίτρινα τυριά τριμμένα (προτιμήσαμε γκούντα και γραβιέρα)
2 αυγά
1 1/2 πακέτο φύλλο χωριάτικο για πίτες
150 γρ. βούτυρο γάλακτος
2 κ. γλυκού αλάτι (προαιρετικά, ανάλογα με το πόσο γλυκά ή αλμυρά είναι τα τυριά)


Καθώς ο ένας μάγειρας ψιλοκόβει τα κρεμμύδια και τα πράσα (πλυμένα και στεγνά), ο άλλος ζεσταίνει σε μεγάλο τηγάνι το ελαιόλαδο. Κατόπιν και όση ώρα τα τσιγαρίζει, ο πρώτος θρυμματίζει τη φέτα και ανακατεύει μέσα τα αυγά και τα τριμμένα κίτρινα τυριά. Αναλόγως των τυριών προσθέτουμε ή όχι αλάτι. Αναμειγνύουμε καλά όλα τα υλικά της γέμισης και στο ζεστό τηγάνι βάζουμε το βούτυρο να λιώσει. Βουτυρώνουμε το ταψί και συνεργατικά στρώνουμε ένα ένα μέσα τα φύλλα που έχουμε ξεπαγώσει και τα αλείφουμε με λίγο βούτυρο. Βάζουμε ολόκληρο το ένα πακέτο κάτω, κατόπιν τη γέμιση και από πάνω άλλο μισό πακέτο φύλλο. Διπλώνουμε καλά τις άκρες πριν σκεπάσουμε με το τελευταίο φύλλο και τέλος περιχύνουμε όσο βούτυρο περίσσεψε επάνω και περισσότερο στις άκρες τις πίτας. Πριν τη βάλουμε στο φούρνο χαράζουμε σε τετράγωνα κομμάτια και ψήνουμε για 40 λεπτά τουλάχιστο στους 180 -190 βαθμούς. Αν αρχίσει να αρπάζει γρήγορα, σκεπάζουμε με λαδόκολλα και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να ψηθεί κι από κάτω. Εμάς πέτυχε τόσο, που έφαγε το μισό σόι. Το άλλο μισό καλά να πάθει, ας ερχόταν πριν την τελειώσουμε...


Τριανταφυλλιά Ηλιοπούλου

Υ.Γ. Το φύλλο που περίσσεψε το τυλίξαμε σε στριφτά μπαστουνάκια, το τηγανίσαμε και το φάγαμε με κανέλα και ζάχαρη ως γλυκό.